PWZZ.nl gebruikt analytische cookies. Deze cookies worden gebruikt om de website te kunnen optimaliseren.
donderdag 15 juni 2023
 Streekblad

‘We vieren dat we een thuis in De Regenboog hebben gevonden’




Zoetermeer – Het kerkgebouw De Regenboog aan de Nathaliegang in Rokkeveen bestaat 25 jaar. Dit wordt een heel weekend gevierd met als hoogtepunt de openlucht kerkdienst bij de Watertoren aan de Derde Stationsstaat.

Predikantenechtpaar Jan en Els van der Wolf is sinds mei 2022 aan deze protestante wijkgemeente Zoetermeer Zuid verbonden. Zij zijn met het idee van een buitendienst gekomen. “De mooie dingen die gebeuren hoeven niet alleen binnen de muren van het kerkgebouw plaats te vinden,” legt Els uit. “Dit kan ook buiten.”
Bij de Watertoren vinden meer activiteiten plaats, zoals bijvoorbeeld het jaarlijks terugkerende herdenkingsmoment op Allerheiligen/Allerzielen, maar een kerkdienst is nog niet eerder gehouden. Deze openlucht kerkdienst zal plaatsvinden op zondag 25 juni om 10.00 uur ’s morgens. “We gaan naar buiten, omdat de beleving anders zal zijn dan in een gebouw”, aldus Jan van der Wolf. “Alles zal anders klinken: wat je zegt, de muziek, omgevingsgeluiden die er anders niet zijn. Bovendien is het zeer laagdrempelig. Iedereen mag aansluiten.”

Tachtig stoelen
Tijdens een reguliere kerkdienst zijn er zo’n 200 mensen. Het echtpaar heeft geen idee hoeveel mensen op 25 juni zullen komen. Er worden 80 stoelen neergezet, maar aangeraden wordt vooral zelf een stoeltje of kleed mee te nemen. Vanuit hun gemeente is enthousiast gereageerd op dit gebeuren en wil men graag meehelpen er een succes van te maken. Jan: ”We vieren dat we samen een thuis hebben gevonden in De Regenboog en de aanleiding is dat het gebouw De Regenboog 25 jaar bestaat.” Dit ‘samen een thuis gevonden’ heeft betrekking op de fusie anderhalf jaar geleden van de drie geloofsgemeenschappen in Zoetermeer: Pelgrimskerk, De Oase en De Regenboog. Hoewel dit proces al een tijd liep, heeft de corona-periode dit versneld. In deze tijd werden er diensten online gehouden vanaf één plek. Daarna werd besloten om gezamenlijk door te gaan op één plek en dat werd De Regenboog. “Een kerk sluiten is altijd een ramp voor de mensen. Maar wat heel bijzonder is, is dat de drie geloofsgemeenschappen in die anderhalf jaar behoorlijk geïntegreerd zijn geraakt. Dit feestje is dus voor iedereen en niet alleen voor De Regenboog.” Voor de kinderen is er standaard een kindernevendienst. Ook zondag 25 juni zal dit het geval zijn. Terwijl de volwassenen buiten zitten, gaan de kinderen ín de Watertoren voor hun eigen programma.
Jan legt uit hoe ze aan het thema ‘Onder de regenboog’ zijn gekomen. “Dit heeft te maken met het verhaal van Noach. Toen de aarde droog werd en men weer uit de ark kon, was de regenboog er. Dit kreeg de betekenis dat de aarde nooit meer overstroomd zou worden. Het was het teken van hoop, het teken van Gods trouw. In deze tijd staat de regenboog voor diversiteit. Dat past prima in die betekenis. Onder de regenboog telt iedereen mee. We vonden het een geestig idee om met die regenboog in gedachten onder het hemeldak bij elkaar te komen in plaats van onder het kerkdak.” Els maakt lachend de opmerking: “Maar we hopen natuurlijk niet op een echte regenboog die dag, hoewel we altijd kunnen uitwijken bij slecht weer naar ons kerkgebouw dat dicht bij de Watertoren staat.”

Interactief
In de dienst zijn er interactieve elementen. “Je bent geen toeschouwer, maar deelnemer. Ik probeer de Bijbelverhalen zo te vertellen dat je jezelf erin terugvindt. In onze diensten vind je uitbundigheid maar ook verstilling”, verwacht Els. “Sowieso de stilte van een groep in de buitenlucht en dan natuurlijk de geluiden die je gaat waarnemen die anders zijn dan in een gebouw: de wind, misschien vogels. Hoe ga je dat ervaren.” Het wordt een best spannend experiment waar logistiek het nodige bij komt kijken. Het echtpaar verwacht dat er af en toe geïmproviseerd zal moeten worden. Mocht het experiment bevallen, dan zou het zo maar kunnen dat dit in de toekomst vaker gaat gebeuren.